Chrudimská skvělá Sára Kulhavá vybojovala podruhé titul Mistryně České republiky!!!

1.-2.10.2021 Ostrava

            V roce 2020 se bohužel nemohlo uskutečnit Mistrovství České republiky, protože nás všechny trápilo virové onemocnění Covid-19 a nastala přísná státní opatření. Téměř rok jsme nesměly trénovat, což bylo pro naše gymnastky velmi smutné, ale snažily jsme se posilovat aspoň doma a venku, pokud to šlo. Začaly jsme cvičit v tělocvičně na nářadí až v květnu 2021.

          Takže až po roce a půl se mohlo pořádat MČR jednotlivkyň 1.-2.10. v Ostravě. Z oddílu sportovní gymnastiky T.J. Sokol Chrudim se probojovala z krajského přeboru trojice našich nejlepších závodnic.

          Největším želízkem v ohni byla naše nejlepší závodnice Sára Kulhavá, která se stala v roce 2017 mistryní republiky žákyň a v roce 2018 vybojovala stříbro v juniorkách. Nyní již vstoupila do kategorie žen, kde soutěží děvčata od patnácti let.

        Závod zahájila svojí skvělou sestavou na kladině, kde zařadila rychlý přemet vzad i akrobatickou řadu a obdržela druhou nejvyšší známku, z čehož jsme se radovaly, protože nespadnout z kladiny je základ úspěchu pro dobré umístění. Na prostných Sára předvedla svoji krásnou sestavu na poutavou taneční hudbu, kde zařadila v řadě obtížný prvek salto vzad toporně s obratem o 360 stupňů, což jí zvýšilo výchozí známku a celkově měla nejlepší provedení. Na přeskoku skočila pěkně přemet s obraty a za poslední obtížnou sestavu na bradlech s letovým prvkem získala také vysokou známku. Při vyhlášení jsme byly napjaté, jak to dopadne a nakonec byl výbuch slz a štěstí, protože Sára Kulhavá byla vyhlášena Mistryní České republiky!!! Dokázala podruhé získat cennou zlatou medaili v těžké konkurenci závodnic z TJ Moravská Ostrava, které zůstaly za ní a dříve patřily do juniorské reprezentace. Potvrdila, že je chrudimskou nejlepší gymnastkou. Je to neuvěřitelný úspěch v tak těžké době, která nás potkala, kdy děvčata nastoupila na střední školu, musela se učit doma a nemohla trénovat. A pak se zase vrátila ke své oblíbené, ale těžké gymnastice, za to jim patří obdiv a dík.

          Do kategorie žen přeskočila i o rok mladší Karolína Horníková, která má na svém kontě stříbrnou medaili z MČR 2017. Měla také velkou šanci na zisk medaile, protože skočila krásný přemet s obraty na přeskoku za třetí nejvyšší známku. Sestava na prostných se jí povedla skvěle, předvedla krásný vrut vzad a byla ohodnocena jako pátá nejlepší. Ale Karolínu zradila kladina, kde spadla z akrobatické řady i přemetu stranou. A třetí smolný pád měla z přeletu na bradlech. V tomto je gymnastika opravdu krutá, za každý pád je bodová srážka. Pokud by cvičení zvládla tak jak umí, byla by celkově druhá. I tak jelikož má vysoké známky obtížnosti skončila na skvělém 11. místě z 29 výborných závodnic.

          Druhý den přijela do Ostravy na závod starších žákyň chrudimská 11-letá Emily Plachá, která se probojovala teprve podruhé na MČR. Začínala cvičením na kladině, kde předvedla krásně pomalý přemet vzad i stranou a radovaly jsme se z pěkné sestavy. Cvičení na hudbu se jí také velmi vydařilo i se saltem vzad v akrobatické řadě a také vpřed, z toho měla respekt, protože z něj na krajském přeboru spadla. Na přeskoku měla jeden nevydařený skok, ale druhý přemet s obraty se jí už povedl velmi dobře a dostala šestou nejvyšší známku. Na závěr měla cvičení na bradlech, na kterých zařadila poprvé vzklopku s obratem. Celkově si vybojovala skvělé 18. místo ze 49 závodnic.

          Na tomto vrcholném závodě předvedly naše chrudimské sportovní gymnastky, jak jsou šikovné a umí se dobře v poctivém tréninku připravit, i když jich nebylo mnoho. Zlatá medaile z Mistrovství České republiky Sáry Kulhavé je neuvěřitelný historický úspěch a odměna pro ni, pro mě jako trenérku i pro její maminku, která připravuje začínající gymnastky našeho oddílu. Za snahu a píli v trénincích všem mým svěřenkyním velmi děkuji.