53.ročník Memoriálu M.Brdíčkové – Šplíchalové a

8.ročník župního přeboru Jaroslava Šplíchala ve sportovní gymnastice v Chrudimi. 

            Oddíl sportovní gymnastiky T.J. Sokol Chrudim připravil ve sportovní hale 15.12.2019 tradiční závod ve sportovní gymnastice žen, který se koná v duchu vzpomínek na zakladatele a výborného trenéra sportovní gymnastiky v Chrudimi pana Jaroslava Šplíchala, který 22.9.2011 tragicky zahynul. Byl to bratr Mirky Brdíčkové-Šplíchalové bývalé reprezentantky a olympioničky, na jejíž počest začal pořádat již před 53 lety její Memoriál. Rozhodli jsme se v jeho úžasné práci pokračovat dál a na jeho počest jsme založili tradici župního přeboru Jaroslava Šplíchala pro nejmladší žákyně.

            Memoriál M.Brdíčkové je dvojboj ve cvičení na přeskoku a bradlech. V kategorii žen si přijela ráda zazávodit naše výborná gymnastka 19-letá Kateřina Doležalová, která nyní již studuje na vysoké škole v Praze. Získala krásnou bronzovou medaili a byla oceněná za dlouholetou činnost v našem chrudimském oddíle.

            V kategorii juniorek jsme měli tři závodnice. Vítězkou se stala Karolína Horníková, která předvedla výborně skok s obratem na přeskoku a zvládla vysoký přelet na bradlech. Hned za ní se postavila na 2.místo naše medailistka z republiky Sára Kulhavá, která se pokusila poprvé o velmi těžký nový prvek na přeskoku, a to přemet a jeden a půl salta vpřed. Skok byl velmi vysoký, ale bohužel s pádem u doskoku, což znamená vždy jeden bod srážku. I tak jsme měli radost, že se tím Sára posouvá dále ve své výkonnosti. Další naše 14-letá Bára Šimonová předvedla také zdařilý přemet s jedním obratem a umístila se na pěkném 8.místě.

            Za starší žákyně závodila naše Karolína Klodnerová, která byla delší dobu zraněná, ale zvládla velmi dobře přemet na přeskoku i sestavu se vzklopkami na bradlech a získala tak 11. místo.

            Mladší žákyní jsme letos měli pouze jednu teprve 9-letou Emily Plachou, které se povedl nejlepší přemet přes přeskokový stůl 110cm vysoký. Na bradlech poprvé zařadila seskok podmet s obratem a celkově vybojovala krásné 5.místo.

            Dle rozpisu závodu se hodnotila také družstva složená z nejlepší ženy nebo juniorky a starší nebo mladší žákyně. Nejvíce bodů získalo a zlatý pohár vyhrálo družstvo gymnastek ze Sokola Pardubice, na 2. místě byla děvčata z TJ Jičín a 3. bylo Vrchlabí. Naše děvčata Horníková a Plachá získala 5.příčku.

Celkem se zúčastnilo osm jednot a 42 jednotlivkyň.

Ihned po ukončení tohoto memoriálu byl zahájen 8. ročník župního přeboru Jaroslava Šplíchala pro nejmladší závodnice v trojboji přeskok, bradla a nízká kladina.

V kategorii gymnastek ročník narození 2011 jsme měli dvě želízka v ohni. Kristýna Čechlovská předvedla velmi pěknou sestavu na kladině a na bradlech poprvé sestavu s podmetem na závěr. Celkově si tím vybojovala krásnou bronzovou medaili a hned za ní se umístila na 4.místě její kolegyně Apolena Žídková, která zvládla také svou novou sestavu na bradlech výborně.

V kategorii žákyň 2012 poprvé závodila naše Barbora Pilařová, která zacvičila velmi pěkně sestavu na kladince i s kotoulem vpřed a při vyhlášení se překvapivě postavila na třetí místo a získala krásnou bronzovou medaili.

Všechny naše gymnastky výborně reprezentovaly oddíl T.J.Sokol Chrudim po celý rok, za což bych jim chtěla poděkovat, tak jako i trenérkám a všem, kteří nás podporují v našem krásném sportu.