Velká cena Hradce Králové

Chrudimské sportovní gymnastky zahájily úspěšně závodní sezónu.

Sportovní gymnastky T.J. Sokol Chrudim 23.3.2019 odjely na svůj první letošní pohárový závod 52.ročník Velké ceny Hradce Králové, což je dvojboj na kladině a prostných. Byl to velmi dobře obsazený závod, celkem přijelo 112 závodnic z 11 oddílů celé republiky.

 

         V kategorii juniorek jsme měli největší želízko v ohni naši mistryni republiky Sáru Kulhavou. Výborně a hlavně bez pádu zacvičila svoji sestavu na kladině, kterou obohatila o nový obtížný skok, čímž si zvýšila výchozí známku. Za její krásná prostná se saltem vzad s obratem o 360 stupňů získala nejvyšší známku ze všech a tím si zajistila zaslouženě skvělou zlatou medaili v těžké konkurenci děvčat ze Šumperka, Domažlic či Mostu. Poprvé vstoupila také naše 13-letá Karolína Horníková do juniorek a neztratila se. Výborně zacvičila akrobacii a také svojisestavu na kladině zvládla bez pádu a to jí zajistilo krásné 5.místo. Pád z kladiny se bohužel nevyhnul naší třetí juniorce Báře Šimonové, která předvedla výbornou sestavu na akrobacii a skončila na pěkném 10.místě.

         Abychom mohly soutěžit i v družstvech, museli jsme ostaršit do kategorie starších žákyň naši nejlepší, teprve 9-letou žákyni Emily Plachou, která si vyzkoušela závod s děvčaty o 3 roky staršími.  Zacvičila nádhernou a jistou sestavu na kladině, za kterou dostala druhou nejvyšší známku a sestavu na akrobacii s hudbou měla také moc pěknou i s rychlým přemetem vzad. Stala se pro nás největším překvapením, protože při vyhlašování se postavila hned za výborná děvčata ze Šumperka, Jičína a Pardubic na úžasné 4.místo z 27. žákyň.

         Nejvíce závodnic bylo v mladších žákyních, kde jsme měli Izabell Zoe Malinovou. Na akrobacii předvedla pěkně přemet vpřed a hvězdu a na kladině zvládla poprvé přemet stranou, ale bohužel nenavázala dva skoky za sebou, čímž se jí o 0,7 bodu ponížila výchozí známka. Při vyhlášení výsledků se postavila na 15.místo z 36.

         V kategorii nejmladších žákyň ročník 2011-12 jsme měli dvě závodnice. Obě si vedly dobře, hlavně nespadly z kladiny, což by jim ubralo celý bod. Klaudie Malinová skončila na pěkném 13.místě a Kristýna Čechlovská  byla 17. z 26. závodnic.

Soutěž družstev vyhrála děvčata z TJ Jičín, 2. byl Šumperk a 3. Loko Pardubice. Naše chrudimské družstvo ve složení Kulhavá, Plachá, Malinová I. a Malinová K. vybojovalo krásnou 5. příčku z celkových 9.družstev, medaile jim unikla jen o sedm desetin bodu.