Chrudimská sportovní gymnastka Sára Kulhavá zazářila stříbrem i štěstím ve Znojmě na MČR !!!

 

22.-23.6.2018 Znojmo

 

                  Z oddílu sportovní gymnastiky T.J. Sokol Chrudim se probojovala čtveřice nejlepších závodnic na MČR, které se letos konalo poprvé v krásné sportovní hale ve Znojmě, kam přijelo téměř 200 gymnastek.  

 

         Největším želízkem v ohni byla naše loňská mistryně republiky 13-letá Sára Kulhavá, která letos vstoupila do obtížnější kategorie juniorek. Bohužel si asi měsíc před mistrovstvím natáhla tříslo a nemohla naplno trénovat, na krajském přeboru závodila se zatnutými zuby s bolestí, aby mohla postoupit na MČR. Postupně se dostávala do formy a jelikož vyšlo mistrovství letos velmi pozdě, tak musela odjet ještě se školou na týden do Anglie. Bez tréninku s námi vyrazila už v pátek do Znojma, kde se jednou rozcvičila a v neděli měla hlavní závod. Zahájila ho svojí nejlepší sestavou na prostných na novou  poutavou taneční hudbu, kde zařadila v řadě svůj nový obtížný prvek salto vzad toporně s obratem o 360 stupňů a ten se jí velmi povedl, což jí zvýšilo výchozí známku, celkově měla nejlepší provedení. Na přeskoku také zařadila nový skok rondát s obratem o 360 stupňů a získala skvělou známku a velmi se jí povedla i obtížná sestava na bradlech s navázaným letovým prvkem. Na závěr zacvičila svoji nejlepší letošní sestavu na kladině bez zakolísání, což je vždy základem úspěchu. Při vyhlášení jsme byly napjaté jak to dopadne a nakonec byl výbuch slz a štěstí, protože Sára dokázala opět získat medaili z Mistrovství české republiky a to nádherný stříbrný kov. A potvrdila, že loňské zlato nebyla náhoda.

         Šanci na medaili měla i o rok mladší Karolína Horníková, která měla loni stříbnou medaili z MČR v Ostravě. Do kategorie starší žákyně B bylo pozváno 48 nejlepších z celé republiky. Měla krásný přemet s obraty na přeskoku za nejvyšší známku. Na bradlech zacvičila Karolína obtížnou sestavu s letovým prvkem také skvěle a získala třetí nejvyšší známku. Na ošidné kladině zvládla své obtížné prvky jako je vznos, stojka tahem s výdrží, rychlý přemet vzad bez zakolísání, ale zdánlivě jednoduchý prvek pirueta s obratem o 360 stupňů se jí stal osudným, protože z něho spadla a za pád je velká srážka jeden bod. Celkově jí to odsunulo z medailové pozice až na 11.místo, ale i to je velmi krásné umístění na MČR. V tom je gymnastika bohužel krutá.

         V nejtěžší kategorii žen poprvé závodila naše krásná 16-letá Zuzana Malinská, která získala v roce 2013 také republikovou bronzovou medaili.  Zuzka zacvičila skvěle sestavu na bradlech s přeletem na vyšší žerď a výborně se jí povedl skok s dvojným obratem na přeskoku. Na prostných měla krásně vysoké salto vzad schylmo a dvousaltovou řadu. Na kladině cvičila moc pěkně, ale bohužel spadla z přemetu vzad. Celkově v těžké konkurenci děvčat ze středisek jako je Brno, Ostrava, Praha vybojovala skvělé 13.místo ! 

         Novinkou tohoto mistrovství byl závod 8-letých mladších žákyň v povinných sestavách. Z našeho oddílu si vybojovala postup a jela poprvé reprezentovat Chrudim Emily Plachá. Nejvíce se jí povedla obtížná sestava na kladině, kde už musí udržet stojku a rychlý kotoul, získala třetí nejvyšší známku. Další tři nářadí zvládla bez vážnějších chybiček a na svém prvním Mistrovství vybojoval krásné 14.místo ze 36 závodnic.

         Tímto vrcholným závodem naše chrudimské sportovní gymnastky završily velmi úspěšnou závodní sezónu. Stříbrná medaile z Mistrovství české republiky Sáry Kulhavé je úžasný úspěch a odměna pro ní, pro mě jako trenérku i pro celý náš oddíl. Za snahu a píli v trénincích všem mým svěřenkyním velmi děkuji a přeji jim krásné odpočinkové prázdniny.