51.ročník Memoriálu M.Brdíčkové – Šplíchalové a

6.ročník župního přeboru Jaroslava Šplíchala ve sportovní gymnastice v Chrudimi.

 

Chrudimačky zaslouženě vybojovaly zlatý pohár.

 

 

Na závěr roku v neděli 10.12.2017 pořádal oddíl sportovní gymnastiky T.J. Sokol Chrudim  ve sportovní hale tradiční závod ve sportovní gymnastice žen. Tento závod se koná v duchu vzpomínek na zakladatele a výborného trenéra sportovní gymnastiky v Chrudimi pana Jaroslava Šplíchala, který 22.9.2011 tragicky zahynul. Byl to bratr Mirky Brdíčkové-Šplíchalové bývalé reprezentantky a olympioničky, na jejíž počest začal pořádat již před 51 lety její Memoriál. Rozhodli jsme se v jeho úžasné práci pokračovat dál a na jeho počest jsme založili tradici župního závodu pro nejmladší žákyně.

 

Memoriál Brdíčkové je dvojboj ve cvičení na přeskoku a bradlech. V kategorii žen jsme měli naši výbornou Kateřinu Doležalovou, která předvedla skvělou obtížnou sestavu na bradlech bez chybiček a zaslouženě vybojovala zlatou medaili.

V kategorii juniorek jsme měli 15-letou Zuzanu Malinskou, které se skvěle podařil přeskok s několika obraty a také přeletový prvek na bradlech a to jí dopomohlo ke stříbrné medaili, vítězkou se stala Monika Sochová ze Sokola Pardubice, která výborně skočila saltový přeskok.

Za starší žákyně závodila naše letošní mistryně republiky Sára Kulhavá, která o dvě desetiny bodu zvítězila díky nádhernému skoku s obratem na přeskoku a poprvé zvládnutému přeletu na bradlech. Druhá skončila o rok starší K.Matoušková z Jičína, která se také zúčastnila MČR. Na pěkném 7. místě se umístila Bára Šimonová.

Naše nejlepší  mladší žákyně Karolína Horníková, která získala letos stříbro na MČR, předvedla také nádherný přemets obratya zvládla i nejobtížnější bradlovou sestavu za nejvyšší známku, tím získala velký bodový náskok a suverénně o dva body vyhrála mezi 22 závodnicemi.

Dle rozpisu závodu se hodnotila také družstva složená z nejlepší ženy nebo juniorky a starší nebo mladší žákyně. Nejvíce bodů získalo a zlatý pohár vyhrálo již po několikáté naše chrudimské družstvo ve složení Z.Malinská a K.Horníková. Na druhém místě byla děvčata ze Sokola Pardubice a třetí skončilo družstvo gymnastek ze Sokola Horní Počernice, které naše město a závod navštívily poprvé a velmi se jim u nás líbilo.

Ihned po ukončení tohoto memoriálu byl zahájen 6. ročník župního přeboru Jaroslava Šplíchala pro nejmladší závodnice v trojboji přeskok, bradla a nízká kladina. Celkem se sjelo 63 malých začínajících gymnastek narozených v roce 2008, 2009, 2010 a 2011 a mladší ze sedmi oddílů.

V kategorii začínajících gymnastek ročník narození 2010 jsme měli dvě želízka v ohni. Bohužel Izabell Zoe Malinová si těsně před závodem poranila kotník, ale zatnula zuby a zvládla nejlepší sestavu na bradlech a umístila se na krásném 5.-7.místě z 24 děvčat. Náš oddíl podruhé doma reprezentovala talentovaná Emily Plachá, která měla nejvyšší známku na kladince a vybojovala zaslouženě svoji druhou zlatou medaili z tohoto závodu.

Mezi nejmladšími jsme měli tři dívenky, které začaly trénovat gymnastiku teprve od září. O to větší překvapení byla bronzová medaile Kristýny Čechlovské, na krásném 6.místě se umístila Ashley Berto a teprve 5-letá Klaudie Malinová mohla být dokonce první, ale zaplatila nováčkovskou daň, protože z nervozity spadla 3 krát z kladinky a to ji odsunulo na 8. příčku z 15 děvčátek.

Všechny naše gymnastky výborně reprezentovaly oddíl T.J.Sokol Chrudim po celý rok, za což bych jim chtěla poděkovat, tak jako i trenérkám a všem, kteří nás podporují v našem krásném sportu.