50.ročník Memoriálu M.Brdíčkové – Šplíchalové a 5.ročník župního přeboru Jaroslava Šplíchala ve sportovní gymnastice v Chrudimi.

Chrudimačky vybojovaly zlatý pohár.

         V neděli 11.12.2016 pořádal oddíl Sportovní gymnastiky T.J. Sokol Chrudim  ve sportovní hale tradiční závod ve sportovní gymnastice žen. Tento závod se koná v duchu vzpomínek na zakladatele a výborného trenéra sportovní gymnastiky v Chrudimi pana Jaroslava Šplíchala, který 22.9.2011 tragicky zahynul. Byl to bratr Mirky Brdíčkové-Šplíchalové bývalé reprezentantky a olympioničky, na jejíž počest začal pořádat již před 50 lety její Memoriál. Rozhodli jsme se v jeho úžasné práci pokračovat dál.

          Memoriál Brdíčkové je dvojboj ve cvičení na přeskoku a bradlech. V kategorii žen jsme měli naši výbornou Kateřinu Doležalovou, které předvedla skvělou sestavu na bradlech a zaslouženě vybojovala zlatou medaili.                              

V kategorii juniorek závodila naše Zuzana Malinská, které se skvěle podařil přeskok s několika obraty a to jí dopomohlo ke stříbrné medaili, vítězkou se stala medailistka z II.ligy družstev Monika Sochová ze Sokola Pardubice, která skočila saltový přeskok.

         Za starší žákyně nemohla závodit naše Sára Kulhavá pro zranění ruky, ale dobře ji zastoupila Bára Šimonová, která se umístila na pěkném 6.místě.

         Naše nejlepší  mladší žákyně Karolína Horníková, byla celý týden nemocná, ale dokázala se dát do kupy a v neděli přišla podržet družstvo.Skočila nádherný přemets obratya zvládla i nejobtížnější bradlovou sestavu za nejvyšší známku, získala velký bodový náskok a suverénně vyhrála .

         Dle rozpisu závodu bylo družstvo složeno z každé kategorie závodnic. Po sečtení všech známek zaslouženě vyhrálo již po několikáte zlatý pohár naše chrudimské družstvo ve složení Doležalová, Malinská, Šimonová a Horníková. Všechny naše medailistky se úspěšně zúčastnily Mistrovství ČR ve II.lize. Na druhém místě byla děvčata ze Sokola Hradec Králové a třetí byl Sokol Pardubice ze šesti družstev.

Ihned po ukončení tohoto memoriálu byl zahájen 5. ročník župního přeboru Jaroslava Šplíchala pro nejmladší závodnice v trojboji přeskok, bradla a nízká kladina.

Závodila děvčátka ročník 2007, 2008, 2009 a 2010. Naše tři malé gymnastky ročník 2009 si vedly dobře. Nejlépe zacvičila bradla Gábina Hrůzová a to jí zajistilo krásnou stříbrnou medaili. Adéle Vargové se zase povedla sestava na kladince a skončila na pěkném 7.místě a hned za ní byla na 8.místě Tereza Klimešová.

V nejmladší kategorii začínajících gymnastek jsme měli původně dvě želízka v ohni, ale bohužel Izabell Zoe Malinová těsně před závodem onemocněla a tak náš oddíl poprvé doma reprezentovala šikovná šestiletá Emily Plachá. Zacvičila na bradlech a kladince nejlepší sestavy za všech a při vyhlášení byla velkým překvapením, protože vybojovala svoji první zlatou medaili. Celkem se tohoto župního závodu zúčastnilo 43 malých cvičenek ze sedmi oddílů.

Naše gymnastky výborně reprezentovaly náš oddíl T.J.Sokol Chrudim po celý rok, za což bych jim chtěla poděkovat, tak jako i trenérkám a všem, kteří nás podporují v našem krásném sportu.